Ivona Grgić

Podržite Ivona Grgić na Facebook-u:
Glasanje je završeno

*NAPOMENA: Moguće je iskoristiti jedan glas unutar jedne kategorije

Mjesto prebivališta: TUZLA

Kratka priča o kandidatu/kinji (kratka biografija)

Ivona Grgić je rođena 1988. godine u Tuzli. Završila je srednju medicinsku školu i fakultet kriminalistike. Govori sedam jezika. Piše samo dvije godine, a već je uspjela ostaviti ogroman trag. Dobila je trinaest vrijednih književnih nagrada od čega i štampanje dvije knjige – Muzej nostalgije i Zapise iz zjenica, te novinarski grant za građane novinare. Osim navedenog Ivona svakodnevno uveseljava ljude na društvenim mrežama svojim kratkim pričicama koje odišu bosanskim humorom Bosnom, pa mnogi čim otvore oči traže Ivoninu priču da se nasmiju uz kafu. Ivona nerijetko piše i o međuvršnjačkom nasilju kojeg nije bila pošteđena u djetinjstvu kao i o nasilju na internetu i nasilju nad ženama. Ona nas zna obradovati i lijepim slikama starih, bosanskih kuća, a zalaže se i za međureligijsku toleranciju što najbolje dokazuje da je dvije godine zaredom osvojila nagrade za najbolju bajramsku priču. No, to nije sve. Ivona ima kosu dužu od metar, pa nesebično dijeli i savjete za njegu kose.

Koji cilj želi da ostvari?

Kandidatkinja je, kao što često i navodi u svojim intervjuima, postavila sebi zadatak da svojim talentom na mnoga lica stavi osmijeh, jer su njoj uvijek drugi pokušavali skinuti osmijeh sa lica. Osim toga, ja uočavam mnoge pohvalne ciljeve – da pomogne ljudima koji imaju talenat za pisanje, a koji isti ne umiju da kanališu; da predstavi naše običaje i izbriše granice netolerancije i da svijet učini ljepšim mjestom za život uz pomoć svojih talenata kojih joj ne manjka.

Koja su mjerljiva postignuća kandidata/kinje

Ivona je za nepune dvije godine osvojila prvu nagradu na konkursu Gradske biblioteke u Novom Sadu za priču iz izolacije; prvu nagradu za najbolju ljubavnu priču na natječaju koji je organizovao poznati bosanskohercegovački kantautor Dino Šoše; prvu nagradu na Drinskim književnim susretima – štampanje knjige kratkih priča pod nazivom “Muzej nostalgije”; prvu nagradu na konkursu koji je organizovao pjesnik Semin Zukić za knjigu pjesama “Zapisi iz zjenica”; prvu nagradu za kvir priču koju je organizovao magazin Karike.ba; drugo mjesto na konkursu za nagradu “Šukrija Pandžo”; drugo mjesto na konkursu za nagradu “Zija Dizdarević”; drugu nagradu na konkursu “Musa Ćazim Ćatić” za najljepšu bajramsku priču 2021. godine; treću nagradu za najbolju bajramsku priču 2020. godine; treće mjesto na konkursu za nagradu “Marko Martinović Car”; nagradu “Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini” za priču o antifašizmu; nagradu UNICEF-a za promovisanje prava djece u kategoriji blog; nagradu udruženja “Nella” iz Orašja za priču o međureligijskoj toleranciji. Pored navedenog dobitnica je i IMEP-ovog novinarskog granta, a 2019. godine ponijela je i titulu najljepše kose Bosne i Hercegovine na takmičenju koje je organizovala kompanija “Biomelem” iz Srbije za svoju kosu koja je duga čak 120 centimetara, a zbog koje Ivonu od milja zovu Zlatokosa. Igrala je ulogu Marije u filmu “Svjedoci prošlog vremena”.

Podržite Ivona Grgić na Facebook-u:

Povratak na kategoriju Kultura i umjetnost