Lukas Nikolić

Lukas Nikolić

  • Position:NOVEGENERACIJE
  • E-Mail:TUZLA

Kratka priča o kandidatu/kinji (kratka biografija)

Lukas Nikolić je učenik Elektrotehničke škole u Tuzli. Sedamnaest godina je posvećen nauci i obrazovanju. Interes za mnoge stvari je pokazao već tijekom osnovnoškolskog obrazovanja. Završio je osnovnu školu „ Sveti Franjo“ u Tuzli, svih devet godina odličnim uspjehom i primjerenim vladanjem. Prve korake je započeo s dramskom sekcijom osnovne škole, gdje je s predstavom „Mali Princ“ sudjelovao i osvajao nagrade na prestižnim festivalima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Pored toga, bio je član raznih školskih sekcija, a uspjehe je postizao i iz likovnog odgoja, kao i iz sporta.

Po završetku šestog razreda dobio je i Priznanje za postignute izuzetne rezultate na kantonalnom takmičenju od strane Ministarstva obrazovanja i nauke TK. Natjecao se i na natjecanjima iz geografije, vjeronauka, kemije, njemačkog jezika itd. Poseban uspjeh imao je na natjecanjima iz matematike i fizike. Na natjecanju „Klokan matematičar 2018“ ušao je u top 10% po ostvarenom broju bodova na nivou čitavog svjetskog natjecanja. Bio je sudionik i raznih književnih natječaja, te je objavljivao radove u raznim listovima. 2015. godine izdao je i svoju knjigu „Put odrastanja“, zbirku pjesma i priča za djecu.

Tijekom čitave osnovne škole pohađao je škole stranih jezika, kao i razne kursove programiranja i sl. Trenirao je plivanje i rukomet, iz čega je također ostvario zapažene rezultate. Bio je i aktivni član Udruge društva Breščana, ta voditelj vlastite emisije na Zavičajnom radiju Breške.

U srednjoj školi je nastavio nizati uspjehe. Uzima učešće na Zimskoj školi fizike 2020, a kasnije odnosi pobjedu na nagradnom konkursu – izazovu #BudiFizičar s inovacijom „Vrući led“. Zahvaljujući tom uspjehu dobio je i Priznanje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Također, je bio nominiran i za Totalno pozitivnu ličnost Radio Kameleona 2020.

U drugom razredu srednje škole sudjeluje na Online školi fizike, osvaja 2.mjesto na kantonalnom takmičenju iz fizike, te sudjeluje i na federalnom takmičenju. Pisao je i za razne literarne konkurse, te je osvojio i dva 1.mjesta, te nekoliko pohvala. Bio je i sudionik Virtualne uvertire u Treći STEM Youth Camp, kao i prestižne MINT Akademie u organizacije Goethe Instituta Göttingen, kao i u još nekoliko projekata Goethe Instituta u Bosni i Hercegovini. Ljetni raspust proveo je na Tuzlanskom Ljetnom Instituta, Ljetnoj školi fizike, te je bio član Omladinskog žirija u TeenArena programu 27. Sarajevo Film Festivala.

Trenutno pohađa 3. razred, te je i u ovoj školskoj godini postigao zavidne rezultate.
Bio je volonter na Festivalu mladih 2021 u Tuzli, kao i na Summitu mladih. Dobio je i priznanje #HerojGeneracije u kategoriji Obrazovanje u sklopu BigBang 2021 u organizaciji Radio Kameleona. Sudjelovao je na nekoliko okruglih stolova, panel diskusija i sl. Osvojio je 1.mjesto na nagradnom natječaju “Moj učitelj/učiteljica” u organizaciji Sveučilišta/Univerziteta “Vitez”, kao i 2.mjesto za pisanje literarnog rada na temu: “Jedna si BiH, jedina moja domovina” u organizaciji Fondacije “Proljeće”. Njegova poezija našla se između korica Napretkove zajedničke zbirke poezije “Ples pahulja”.
Sudjelovao je na nekoliko radionica iz programiranja, a početkom ove godine uzeo je učešće na 1.zimskoj školi programiranja za učenike srednjih škola na području TK u organizaciji Fakulteta elektrotehnike u Tuzli i Udruženja UPINITK.

Koji cilj želi da ostvari?

Svoj dosadašnji rad temeljio je na uspjehu u školi, školskim, kantonalnim i federalnim takmičenjima iz prirodnih nauka i drugih predmeta, vannastavnim aktivnostima, sportu, voluntarizmu, itd. Međutim, iznad svega promjene je poticao pisanom riječju, pjesmama i pričama. Trudio se uvijek ostati dosljedan sebi i na takav način privući pažnju okoline. Malim koracima, svi zajedno, bez obzira na vjeru i nacionalnost, možemo i moramo, praviti velike promjene, bez da tražimo izgovore.

Koja su mjerljiva postignuća kandidata/kinje

2015. godine – objavljivanje knjige “Put odrastanja”
2016. godine – Srebreni paž po izboru stručnog žirija i srebreni paž po izboru dječjeg povjerenstva na 59. Međunarodnom festivalu scenskog stvaralaštva dece i mladih Majske Igre u Bečeju
2016. godine – Priznanje za postignute izuzetne rezultate na kantonalnom natjecanju
2018. godine – 1.mjesto na Drugom festivalu školskog filma
2018. godine – top 10% po ostvarenom broju bodova na svjetskom natjecanju “Klokan matematičar 2018”
2019. godine – 3.mjesto na natjecanju “Der, die, das – Deutsch macht Spass”
2020. godine – pobjednik nagradnog konkursa-izazova #BudiFizičar
2020. godine – Priznanje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za postignute rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima u školskoj 2019/20. godini
Januar, 2021. godine – nominirani za Ličnost godine radio Kameleona u kategoriji Nove generacije
April, 2021. godine – 2.mjesto na kantonalnom natjecanju iz fizike
April, 2021. godine – 1.mjesto prema ocjeni stručnog žirija na nagradnom konkursu “Kreativni konkurs za najbolji slogan”
Maj, 2021. godine – 1.nagrada na konkursu SABNOR-a TK
Juni, 2021. godine – sudjelovanje na prestižnoj MINT Akademie u organizacije Goethe Instituta Göttingen
Juli, 2021. godine – sudjelovanje na Tuzlanskom Ljetnom Institutu
August, 2021. godine – član Omladinskog žirija u TeenArena programu 27. Sarajevo Film Festivala
Septembar, 2021. godine – sudjelovanje na “Digitales PASCH-MINIT-Jugendcamp” u organizaciji Goethe Instituta Göttingen
Septembar, 2021. godine – volonter na Summitu mladih u sklopu Festivala mladih 2021
Oktobar, 2021. godine – Priznanje #HerojGeneracije u kategoriji Obrazovanje u sklopu BigBang 2021
Oktobar, 2021. godine – 1.mjesto na nagradnom natječaju “Moj učitelj/učiteljica”
Novembar, 2021. godine – 2.mjesto u pisanju literarnog rada na temu “Jedna si BiH, jedina moja domovina”
Decembar, 2021. godine – Zajednička zbirka poezije Ples pahulja
Januar, 2022. godine – učešće na 1.zimskoj školi programiranja