Međunarodni festival umjetnosti mladih – Kaleidoskop

Informacije o kandidatu/kinji

Mjesto prebivali分ta: TUZLA

O festivalu:

Kaleidoskop je međunarodni festival koji povezuje mlade umjetnike iz različitih sredina i pruža priliku za zajedničko djelovanje u polju umjetnosti.

Ova manifestacija na jednom mjestu okuplja veliki broj mladih, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz drugih zemalja, s ciljem promocije kulturnog turizma, umrežavanja potencijala kreativnog i umjetničkog izražavanja mladih s potencijalima prirodnog i kulturno-historijskog naslijeđa Tuzle.

Program je, pored muzičkih aktivnosti, upotpunjen izložbama, plesnim izvedbama, kreativnim radionicama, dokumentarnim filmovima, Art marketom, te drugim zanimljivim sadržajima, koji iz godine u godinu postaju sastavni dio programa festivala.

Jednu od značajnijih uloga u realizaciji festivalskih aktivnosti i ostvarivanju dijaloških ciljeva imaju volonteri i volonterke, koji  svojim dobrovoljnim radom i entuzijazmom razvijaju festival Kaleidoskop, u jedan od događaja posebnog značaja, u Tuzli i Bosni i Hercegovini.

Festival je nastao 2009. godine, kao jedna od aktivnosti u okviru projekta Culture II, projekta koji su, zajedno sa Općinom Tuzla, realizirali Grad Bologna i Univerzitet Bolonja (Odsjek za obrazovne nauke „Giovanni Maria Bertin“). Projekat Culture II, zahvaljujući značajnom doprinosu Fondacije Cassa di Risparmio di Bologna, nastao je sa namjerom jačanja lokalnih kompetencija na planu razvijanja resursa u kulturi u svrhu turističke promocije grada Tuzla. Projekat dostigao različite značajne rezultate, među kojima je i nastanak Kaleidoskopa – Međunarodnog festivala savremene umjetnosti mladih.

Na Kaleidoskopu je nastupilo 17 bendova: Urban&4, Edo Maajka, Letu štuke, Osvajači i Emir Hot, Frenkie, Zona isključenja, Zoster, Urban instinkt, Gomora, Only Attitude Counts, Contusio, Reluktant, Nula plus, Nije važno, E-play, Soul Alternative i Despotic Bullet. Idejno rješenje vizuala ovogodišnjeg Kaleidoskopa uradio je tuzlanski umjetnik Irfan Brković.  Kao i na prethodnim festivalima Kaleidoskop, ulaz na sve događaje je bio besplatan.

Fotografije: